Grootmeester in schaken

Misschien heb je wel eens gehoord van de titel grootmeester binnen de schaakwereld, maar wat is dit nu precies?

Internationale titel

De titel grootmeester wordt meer dan eens afgekort tot GM of IGM (Internationaal Grootmeester). De titel IGM kan worden toegekend aan een schaakspeler door de FIDE. De FIDE is de Fédération Internationale des Échecs, en is het overkoepelende orgaan van alle nationale schaakbonden en zetelt in Athene. De titel IGM is de hoogst haalbare titel binnen de schaakwereld, en wil zeggen dat de schaakspeler enorm sterk in zijn spel is, of dit in het verleden is geweest. Wanneer iemand eenmaal de titel grootmeester heeft bekomen, behoudt diegene de titel voor het gehele leven.

Hoe wordt je grootmeester?

Een schaker dient twee of meer zogenoemde grootmeesterresultaten te behalen in officiële toernooien, welke uit minstens 27 rondes bestaan. Dit zijn zeer spannende toernooien waarop je in een online casino kunt gokken, mocht je dat leuk vinden. Dat betekent in de praktijk echter dat iemand minimaal drie grootmeesterresultaten behaald moet hebben. Dat grootmeesterresultaat houdt het volgende in. Bij een toernooi dat een specifieke voorwaarden moet voldoen, moet een TPR (toernooiprestatierating) behaald worden van 2600.5 voor heren, en 2400.5 voor dames. Deze TPR is de speelsterkte die de schaakspeler tijdens het toernooi heeft behaald.

Er zijn een aantal wereldkampioenschappen en continentale kampioenschappen waar het tevens mogelijk is om het grootmeesterresultaat te behalen door danwel het winnen van het toernooi, ofwel zeer hoog te eindigen. Wanneer een schaakspeler voldoende grootmeesterresultaten heeft behaald kan de titel tot grootmeester worden aangevraagd bij de FIDE. Er bestaan speciale FIDE-congressen waarop dergelijke titels officieel worden vastgesteld en bekendgemaakt. De titel grootmeester mag echter nog niet gevoerd worden in de periode tussen het behalen van de norm, en dit FIDE-congres. Echter wordt dit vaak wel gedaan door organisatoren van schaaktoernooien, gezien de positieve reclame die dit voor een dergelijk toernooi met zich meebrengt.