Online schaken

Om niet langer afhankelijk te hoeven zijn van de mensen om je heen, is het mogelijk om deze denksport te leren spelen met behulp van de computer. Online websites helpen je met het vinden van tegenstanders en voor het geval je het spel niet tegen een ander persoon wil spelen, is er ook de mogelijkheid om het tegen een computer op te nemen. In veel gevallen kun je dan zelf het niveau bepalen waarbinnen je wilt spelen. Dit maakt het voor beginnende schakers interessant, omdat het dan mogelijk wordt om op een beginnersniveau te spelen.

Zelfs voor de beste schakers kan het spelen tegen een computer heel erg interessant zijn. Online tegenstanders zullen voor deze spelers geen uitdaging meer zijn, maar een computer wel. Een schaakcomputer kan namelijk in een veel kortere tijd veel meer stappen vooruit denken dat jij dat kan. Daarnaast hebben computers een perfect geheugen en hebben ze ook geen last van menselijke emoties, zoals zenuwen en vermoeidheid. De snelheid waarmee een computer rekent kan niet uitgeput raken. Bij een menselijke speler kan dit uiteraard wel het geval zijn.

Dit maakt het spelen tegen computers voor professionele schakers zeer interessant. Op deze manier kunnen zij beter leren over de manier waarop zij zelf schaken en hun eigen tactieken verbeteren. Als zij zouden strijden tegen schakers van een lager niveau, zouden zij zich niet uitgedaagd voelen en zouden hun niveau ook niet veel omhoog gaan.

Een website die zich geheel inzit voor het op weg helpen van aspirerende schakers is chess.com. Deze website is met zijn 25 miljoen leden de grootste schaakwebsite die op het internet te vinden is. De leermiddelen die deze website aanbied leren zowel beginnende als gevorderde schakers over de beste methodes om dit spel te leren spelen. Denk aan artikelen en videolessen die verzorg zijn door schakers met veel ervaring. De website verzorgd eveneens dagelijks schaakpuzzels die door leden van de website opgelost kunnen worden. Deze puzzels zorgen er voor dat spelers probleemgericht leren denken. Al deze leermiddelen zorgen er voor dat de website de meest bezochte schaakwebsite is die er is.

De populariteit van de website heeft er voor gezorgd dat er jaarlijks meerdere grote evenementen georganiseerd kunnen worden. De beste schakers ter wereld doen hier aan mee. Voorbeelden van deze evenementen zijn ‘Titled Tuesdays’, ‘The PRO Chess league’, ‘The Speed Chess Championships’, ‘Death Matches’, ‘Arena Kings’ en de ‘Crazyhouse Championship’. Chess.com zet zich ook in voor het organiseren van schaakcompetities tussen schaakcomputers om te zien welke de beste is.

De populariteit van schaken zorgt er ook voor dat er variaties op schaakspellen online zijn gekomen. Zo bestaat er een telefoon applicatie genaamd ‘Really Bad Chess’, waarbij iedere speler zestien compleet willekeurige schaakstukken opgesteld krijgt. Zo kan een opstelling bijvoorbeeld bestaan uit 8 paarden, 5 koningen en 3 pionnen terwijl die van je tegenspeler (een computergestuurde tegenstander) bestaat uit 2 koningen, 8 koninginnen, 3 lopers en 3 torens. De normale regels van deze schaakstukken blijven gelden en het spel is nog steeds gewonnen als de koning (of alle koningen) zijn geslagen.

Dit spel klinkt misschien een beetje belachelijk, maar helpt schakers nog steeds bij het ontwikkelen van hun denkvaardigheden. Het spel is immers nog steeds gericht op het oplossen van problemen. Dit spel is een grappige variatie van het klassieke spel die aspirerende schakers op een andere manier om over schaken na te denken laat zien.